Fotbesvär
Vad?
Fotrelaterade besvär kan vara olika problem, oftast med smärtor, i foten eller högre upp i kroppen och beroende på fotens funktion.
Vanliga fotproblem som vi på Stockholm Norr Fysio & Gym träffar på är exempelvis
hälsenebesvär, hallux valgus (sned stortå), fotledsstukningar och hälsporre.
Besvär ovan foten kan ofta vara fotrelaterade exempelvis benhinneinflammation, knä,höft och bäckenbesvär. Är dessa ensidiga är det vanligt att en asymmetri mellan höger och vänster fots funktion föreligger.
Förebygga/behandla
De enklaste sätten du kan förebygga och behandla dina fotproblem på är:
- Bra skor
- Se till att inte vara stram i vaderna
- Ta tidigt hand om småbesvär/skador i fötterna
- Fotbäddar om det föreligger ngn fotfelställning ex överpronation/plattfothet.
Hur?
1. Bra skor
För att foten skall kunna belastas och röra sig funktionellt och skonsamt ska skons form vara densamma som din fots. Utrymme måste finnas för fotens 26 ben, muskler och leder.
Fotens uppgift är bl.a att delvis forma sig efter och känna av underlaget och därmed kunna skicka signaler till centrala nervsystemet som kan dosera lämplig muskelaktivitet kring företrädesvis fot knä och höft. Bakdelen bör vara relativt låg för att bl.a. ge god fördelning av kroppsviktion mellan bak och framfot.
Under hälen bör innersulan vara skålformad för att understödja och samla fettkudden som ligger under hälbenet så att den kan verka som den stötdämpare den är. Skon ska vara tillräckligt lång och bred. Foten bredd ökas och förlängs 1 cm vid belastning. Barns skor bör kontrolleras ofta eftersom de kan växa upp till 20 mm på ett halvår. utgångspunkten för barn, som har mjuka leder, bör vara att välja en sko som är ca 15 mm längre än foten. Det blir då både utrymme för fotförlängning och tillväxt.
2. Se till att inte vara stram i vaderna
Strama vader är en vanlig orsak eller delorsak till både direkta fotbesvär och fotrelaterade besvär högre upp. Att töja på sina vader är varken svårt eller tar lång tid. Du bör klara av en vinkel mellan golv och underben på ca 40 grader med böjt/ rakt ben.
3. Tidigt ta hand om småskador/besvär från fötterna
Att inte negligera små- skador/besvär från fötterna är kanske svårast, men om ett besvär inte självläker efter några veckor eller återkommer upprepade tillfällen bör du söka hjälp av någon som regelbundet jobbar med fotrelateade besvär ex. på Stockholm Norr Fysio & Gym.
4. Fotbäddar om det föreligger någon fotfelställning ex överpronation/plattfothet
Fotbäddar kan vara ett enkelt sätt att få både god komfort (skönt) och korrigera felbelastningar.
Idag finns många bra fotbäddar både prefabricerade ( i vår shop) och individuellt avgjutna från din fot, via ortopedtekniker (traditionellt).
Ibland behövs mer stabilitet från sulan och ibland kan det vara en fördel med svikt i sulan. Olika sulor ger olika stöd. Trots det verkar de vanligaste varianterna fungera utmärkt. Oftast har det med analysen om vilket stöd som bör ges, som avgör om stödet blir optimalt eller ej. Behöver du ett stöd som vi på Stockholm Norr Fysio & Gym ej kan tillhandahålla, hjälper vi dig att komma i kontakt med någon som kan.
De kostar vanligen från ca 1000kr – 2000kr.
Om du har en fotsjukdom eller systemsjukdom som påverkar foten kan du ibland få subvention via ortopeden. Det gäller då endast via ortopedtekniker och traditionellt avgjutna sulor.
En dålig sko blir aldrig bra av en fotbädd i bästa fall blir den mindre dålig.
Räcker det inte med de fyra nyss beskrivna stegen så bör du konsultera någon som regelbundet jobbar med fotrelaterade besvär.
Vi, fysioterapeuter på Stockholm Norr Fysio & Gym står gärna till tjänst med att värdera de besvär du har och rekommenderar lämplig åtgärd.
SE NU TILL ATT DU STÅR PÅ GOD FOT MED DINA FÖTTER
– DE BÄR DIG FÖRHOPPNINGSVIS DIG FRAM HELA LIVET!