Höftartros

Höften är en av de största lederna i kroppen och består av bl. a ben, brosk, ligament och ledkapsel . Höften sitter i ljumsken och består av ledhuvud och ledpanna . Ledytan är täckt med brosk som gör ytan glatt och lätt att röra. Den delen av höftleden som tar störst belastning när vi står och går har också det tjockaste brosket.

Brosket får sin näring genom belastning och avlastning av leden. Runt hela leden finns en ledkapsel och flera stora starka ligament som hjälper till att stabilisera höften. Vid artros minskar brosket i tjocklek och utbredning, på visa ställen kan brosket försvinna helt och då kommer benstruktur fram. Första symtom kan vara stelhet och smärta vid t. ex uppresning från sittande. Ofta sitter smärtan i ljumsken och ned mot knäet men kan också kännas bak i ryggen eller skinkan.

Fysioterapeuten kan ge råd om träning , avlastade rörelser , viloställningar och hur olika aktiviteter påverkar höftleden. Undersökning av muskler som påverkar höften och rörelseförmåga är det som fysioterapeuten börjar med. Svaga muskler behöver tränas och strama muskler behöver töjas på .

Behandlingen syftar till att ge smärtlindring , bibehålla så mycket rörlighet som möjligt och upprätthålla muskelkraft för att ha ett bra gångmönster och stabilitet. Om man haft artros en längre tid kan man också behöva töja på kapseln runt leden som blir stram och hindrar då rörlighet i t. ex gången. I perioder kan gångförmågan försämras och då kan kryckkäpp var ett bra avlastande hjälpmedel, både för att minska smärta och bibehålla en bättre gång. För smärtlindring använder sjukgymnasten avlastande behandling, akupunktur, TNS . Bassängträning är också en vanlig metod där man kan träna muskeln utan att leden belastas lika mycket som på land.