Knäartros

Benändar som möts i en led är normalt klädda med ett brosklager, som fungerar som stötdämpare leden och består av en glatt yta som gör att benändarna glider lätt mot varandra då man rör knäet. Brosket fungerar ungefär som en svamp som får sin näring genom att belastas och avlastas i lagom doser.

När brosket belastas pressas vatten ur brosket och under vila suger brosket upp vatten igen. Därför mår ditt knä som bäst med en variation av träning och vila. Artros kan orsakas av långvarig överbelastning eller pga av en skada som ger en mindre broskskada som sedan ökar successivt.

Träning är en viktig del då man fått en begynnande artros. Genom träningen stärks musklerna runt leden och avlastar därmed brosket. Att bibehålla god rörlighet och balans/koordination är också mycket viktigt. Träningen ökar också halten av endorfin (kroppseget morfin) i hjärnan och smärtupplevelsen minskar.

Det är bevisat att träning kan ge lika bra effekt som behandling med antiinflammatoriska läkemedel. Att träna med måttlig belastning är bäst! Försök att cykla, promenera, simma eller motionera på annat sätt minst 30 min/dag minst tre dagar/vecka. Någon form av styrketräning är också bra med syfte att stärka muskulaturen runt knä, ffa musklerna på lårets framsida.

Under de första veckorna kan smärta i knäet öka vid träning, vilket är naturligt och inget att oroa sig för. Det viktiga är att värken avtar efter träning och att den inte ökar från dag till dag. I takt med att muskelstyrkan och balans/koordination ökar minskar smärtan. De flesta märker en klar förbättring efter 6-8 veckor.