Ryggskott

Att få akut ont i ryggen är något som drabbar nästan alla någon gång i livet. Många får det om och om igen och ibland utvecklas det till mer långvariga smärtor.

Forskarna är inte helt eniga om orsaken till ryggsmärtor med det mesta tyder på att disken som ligger som en stötdämpare mellan kotorna är ansvarig för de flesta av smärtorna även när man inte har ett riktigt diskbråck.
Man har sett att det finns en ärftlig komponent och att de som har mera framåtböjning i sin livsstil samt är otränade har mera ryggbesvär än andra. Stress och överdriven rädsla för belastning verkar också spela in.

Vad kan man då göra själv för att lindra när man har akut ryggsmärta?

Att fortsätta vara rörlig med t ex promenader är i de allra flesta fall gynnsamt även om det i början gör lite mera ont. Många blir sämre av att sitta så sitt endast kortare stunder och försök bibehålla svanken. Använd gärna ett svankstöd. Försök vara kvar i arbete åtminstone på deltid. Vid behov ta vanlig receptfri smärtstillande medicin, du rör dej då mera normalt och blir bra fortare.

Ofta hittar man rörelser som lindrar. Hittar du rörelser som gör att smärtan är lindrigare efter att du gjort rörelsen kan du försöka att gör dessa ofta. OBS, en del rörelser kan kännas sköna att göra men efteråt är smärtan ökad. Undvik då dessa positioner eller rörelser. Under tiden du har smärta bör du undvika framåtböjning och lyft, speciellt på förmiddagarna eftersom disken är mera känslig för belastning då.

Får du ingen lindring efter flera dagar kontaktar du en fysioterapeut för en noggrannare undersökning och individuella råd. Vid samtidig feber och svår ryggsmärta, eller om du får svårt att kissa bör du omedelbart kontakta sjukvården.